Begravelse

Jeg er ikke medlem af folkekirken - hvordan bliver jeg begravet?

Når man ikke er medlem af folkekirken kan man ikke blive begravet af en præst. Så får man i stedet en borgelig begravelse fra kapellet. Sådan er reglerne, men der sker ofte undtagelser, der gør det muligt at få en begravelse af en præst selvom man ikke er medlem af den danske folkekirke.

Triste og skuffede pårørende

Ser man helt nøgternt på det, så er en begravelse primært til for de efterladte - ikke for den afdøde. Men, begravelsen skal selvfølgelig ske efter den afdødes ønsker og holdninger. For nogle kommer det som en overraskelse når en pårørende dør og de efterladte opdager at deres afdøde familiemedlem ikke var medlem af folkekirken og derfor som udgangspunkt ikke kan blive folkekirkeligt begravet. Mange ser en kirkelig begravelse som den eneste måde at sige farvel på og når det ikke umiddelbart kan lade sig gøre, så er det til stor sorg for dem.

Fortæl det til familien, hvis du melder dig ud

For at undgå den problemstilling, så fortæl det til dine nærmeste, hvis du melder dig ud af folkekirken. Så ved de det på forhånd og undgår dermed overraskelser midt i sorgen. Det er meget vigtigt for mange at kunne sige farvel til pårørende i en kirke - det er så indgroet en del af vores samfund at mange ikke ved, en begravelse kan ske på andre måder end med en præst.

Præster skal stå til rådighed og hjælpe andre

Det er vigtigt at præsterne er i dialog med de efterladte og lytter til, hvad de fortæller om den afdødes holdning til den kristne tro. Hvis det et spørgsmål om at afdøde har meldt sig ud af folkekirken af rent økonomiske grunde, bør det ikke alene være en grund til at præsten ikke vil lave en kirkelig begravelse.

Loven siger at afdødes ønske skal respekteres

Selvom familien er nok så kede af at deres afdøde pårørende har valgt ikke at blive kirkefolkeligt begravet fordi vedkommende har meldt sig ud af folkekirken, så skal afdøde selvfølgelig ikke begraves i kirken, hvis det direkte strider mod afdødes ønsker og holdninger.

Hvad må man selv gøre til en borgelig begravelse?

I 1999 hentede Flemming Pedersen sin døde far i ligkælderen på sygehuset, gav ham solbriller og lædertøj på og både limede og tapede ham fast til bagsædet af Flemmings Harley Davidson motorcykel for at køre faren rundt til de steder, han var glad for da han levede. De havde snakket om den tur så sent som 2 dage inden faren døde og sønnen mente altså at den skulle gennemføres - også selvom faren var død. Dommeren ved byretten i Frederikssund takserede den handling til 10 dagbøder á 200 kr for usømmelig omgang med lig, selvom hun syntes det var en smuk gestus. Kilde: JP

6 ting de færreste ved man må

  1. Du må gerne fragte et lig til og fra en mindehøjtidelighed. Hvis det vel at mærke ikke strider mod straffelovens bestemmelser om usømmelig omgang med lig og det foregår uden forstyrrelse af den offentlige orden. Med andre ord må du ikke køre med et lig på bagsædet af din motorcykel som Flemming Pedersen gjorde.
  2. Du må også gerne selv bygge kisten. Du skal bare sikre dig at den overholder krav om størrelser og at materialet er egnet til brænding. Hør kirkegården ad, så du er på den sikre side.
  3. Du må gerne sprede ligets aske ud over havet, men du skal have en tilladelse fra Kirkeministeriet til at gøre det og den kan du kun få, hvis du kan dokumentere at den afdøde selv ønskede det. Det er dermed ikke umiddelbart nok, hvis det er et ønske du selv får efter personen er død.
  4. Du er velkommen til at holde ceremonien hjemme på din egen grund.
  5. Du må gerne grave urnen ned hjemme hos dig selv, hvis din grund er over 5.000 m stor og du har fået tilladelse fra stiftsøvrigheden.

Regn ud, hvad du betaler i kirkeskat her.